Piskóta
A jó piskóta receptjét a cukrásztanfolyamon tanultam meg. Ezt nagyon könnyű elkészíteni, és ha figyeltek a részletekre, biztos, hogy nem fogjátok elrontani!
Hozzávalók:
1 tojáshoz(S/M): 22 g liszt, 20 g cukor, egy pici olaj
- 10 szeletes torta esetén kb 6 tojás
- 20 szeletes torta esetén kb 8 tojás
- 30 szeletes torta esetén kb 10 tojás
+ egy 20 szeletes torta esetén kell egy csomag sütőpor, 10 szeletes esetén egy fél csomag, stb.
Előkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojásfehérjét habverővel közepes erővel elkezdjük felverni. Amikor elkezd habosodni, beleöntjük a cukor 2/3 részét (nem kell pontosan, csak úgy szemre). Ezután kemény habbá verjük.
A tojássárgájához hozzáöntjük a maradék cukrot, majd felverjük, hogy habos legyen - világossárga színe lesz.
Ezután a tojássárgáját óvatosan hozzákeverjük fakanállal (NE botmixerrel) a fehérjehabhoz, hogy az ne törjön össze (ha összetörik, onnan tudjuk, hogy folyékonyabb lesz a halmazállapota).
A lisztet és a sütőport fokozatosan beleszitáljuk a tojáshabba, közben óvatosan keverjük össze egy masszává. +TIPP: Ha kakaós tésztát szeretnénk, keverjünk bele annyi cukrozatlan kakaóport, amilyen sötét színű tésztát szeretnénk. Ehhez tudom ajánlani a Holland vagy Szerencsi kakóport.
Amint készen vagyunk ezzel, egy pici olajat öntünk bele. Vigyázzunk, hogy ne locsoljuk meg nagyon! Kb egy-két kupaknyi elég bele.
Sütés:
A sütőt előmelegítjük (175 fok, légkeveréses).
A tepsit kivajazzuk majd enyhén megszórjuk liszttel úgy, hogy pont elfedje.
Két lehetőség van a sütésre: laponként vagy egészben.
(Én személy szerint jobban szeretem laponként sütni, mert sokszor felpúposodott a tésztám, ha egybe sütöttem.)
Laponkénti sütés:
A tepsibe egy tányérral vagy tortformával jelölünk egy kört. A tészta 1/3-át (ha három lapot akarunk sütni) elegyengetjük a körön belül (egy nagyon picit túllóghat, azt még utólag le lehet vágni).
8 percig sütöm 175 fokon, majd még 2 percig 50 fokon. Nagyon fontos az idő, mérjétek!
Mielőtt belekezdtek a második lap sütésébe, hagyjátok visszamelegedni a sütőt!
Egészben sütés:
A tortaforma oldalát vajazzuk ki belül. Rakjuk rá a tepsire, majd öntsük bele a tésztát. Fontos, hogy úgy egyengessük el a tésztát, hogy az oldalán húzzuk fel a pereméig. A közepe így alacsonyabban lesz, olyan lesz az egész, mintha pl egy tál belseje lenne.
32 percig süssük 175 fokon, majd még 8 percig 50 fokon.
Amikor kivettük, fordítsuk át a tetejére, és hagyjuk úgy hűlni egy pár percig. Így a teteje nem lesz púpos. Egy nagy késsel vágjuk három egyenlő lapra a piskótát.
+TIPP: Mielőtt elkezdenétek betölteni a tortát krémmel, hagyjátok kihűlni a lapokat!